Řízky na roubování jsou jednoleté výhony dlouhé asi 30 cm, silné 5 až 8 mm a s nejméně 4 až 5 očky. Sklízíme je v prosinci nebo začátkem ledna, před nástupem silných mrazů.
Proč přesazovat ovocné stromy?
Účelem přesazování ovocných stromů je změnit odrůdu na takovou, kterou chceme, nebo na hodnotnější, která se vyznačuje bohatým a plodným ovocem. Štěpy nesmí být odebírány ze stromů napadených např. padlím, s příznaky vředů na kůře a fytoftorou nebo ze stromů odumírajících. Výhony se odebírají z vnější nebo vrcholové, osluněné části koruny. Neodřezáváme výhony vyrůstající přímo z kmene stromu, tzv. wolfing out.
Pamatujte, že oddenek by měl mít asi 4 dobře vyvinuté pupeny. Tyto pupeny se umisťují doprostřed sklízených výhonů. Vrcholové a spodní pupeny jsou zbytečné. Vyvíjíme jich tolik, kolik potřebujeme, vzhledem k tomu, že na větev umisťujeme 1 nebo 2 přesleny. Někteří lidé odkládají sběr scionů až na konec zimy, tj. na únor nebo březen. To je poměrně riskantní, protože není zaručeno, že zima bude mírná a výhony nezamrznou. Na stáří roubovaného stromu zde nezáleží. Pokud jsou větve zdravé a kůra v místě, kam má být umístěn oddenek, je hladká, lze ošetření provést. Nedoporučuje se však roubovat stromy staré 40-50 let.
Jak mám rouby skladovat?
Svažte rouby do svazků a označte je názvem odrůdy. Nejlepším místem pro jejich skladování je sklep, kde je teplota kolem 0 st. C. Svazky umístěte do nádoby a z 1/3 je zasypte vrstvou vlhkého písku. Důležité je, aby výhony během skladování neplesnivěly kvůli příliš vysoké vlhkosti a aby jejich slupka nevysychala a nesesychala kvůli příliš suchému vzduchu. Pupeny na podnožích musí být v klidovém stavu, což zaručují pouze nízké teploty. Pokud nemůžeme splnit výše uvedené podmínky, zakopejme je do země.
Na severní straně vykopeme mělkou rýhu, na dno nasypeme vrstvu vlhkého písku. Do jámy umístíme pruty, zasypeme je vlhkým pískem a zasypeme zeminou. Celé to zakryjeme ozdobou z větviček smrku, borovice nebo túje. Někteří lidé skladují sklizené výhonky v lednici, zabalené v označených polyethylenových sáčcích s otvory. Pokud je chcete bezpečně skladovat v lednici, měli byste si koupit polyethylenové sáčky, do kterých uděláte otvory kancelářskou děrovačkou a pak do nich nalijete vodu, která otvory vyteče, ale zůstanou poměrně vlhké. V těchto podmínkách přežijí až do očkování.