Jen nevyhazujte vodu z brambor – je to zázračný lék.

by Jiří zahradník
0 comments

Vodu, která zbyla po vaření brambor, jen tak nevylévejte! Lze ji použít jako přírodní hnojivo, účinný čisticí prostředek a dokonce i při pečení.

Brambory jsou nedílnou součástí německé kuchyně, ať už jde o hranolky, zapékané pokrmy nebo bramborovou kaši. Je to jedna z nejuniverzálnějších druhů zeleniny. Nejen samotná hlíza, ale i voda, ve které byla uvařena, má však mnohostranné využití – podobně jako rýže, zde je několik tipů, jak využít tzv. bramborovou vodu jako skutečný všelék.

Bramborovou vodu po uvaření nevylévejte – je to domácí lék.

Voda, ve které se brambory vařily, se obvykle jen vylije. Ale stejně jako vodu z těstovin nebo fazolí ji lze díky obsahu škrobu využít na mnoho různých způsobů. Zejména rostlinám, a to jak na zahradě, tak v interiéru, může prospět.

Bramborová voda je bohatá na důležité minerální látky, jako je hořčík, železo a fosfor. Ty jsou prospěšné nejen pro lidský organismus, ale slouží také jako přírodní hnojivo pro rostliny. Podle společnosti Öko-Test by se bramborová voda měla před použitím dobře vychladit. To může pomoci i proti mšicím. Ale pozor: bramborová voda by neměla být solená, protože sůl rostlinám škodí.

Bramborovou vodu používejte proti plevelům: horká voda rostliny zabíjí.

Bramborovou vodu lze použít nejen jako hnojivo, ale také jako prostředek proti plevelu. Pokud se chcete zbavit plevele bez použití chemikálií, můžete nežádoucí zeleň zalít bramborovou vodou ještě za varu.

Teplo vody plevel na povrchu zahubí. Pak už stačí jen odstranit kořeny.

Jako domácí prostředek na čištění použijte bramborovou vodu – odtok se rychle odblokovává.Jen nevyhazujte vodu z brambor - je to zázračný lék.

Pokud vám po všech těchto použitích zůstane bramborová voda, můžete ji použít na čištění kuchyně. Teplou bramborovou vodou se obzvláště dobře čistí pánve a plastové povrchy. Stačí do bramborové vody namočit houbičku a opláchnout špinavé nádobí. Poté je opláchněte čistou vodou, abyste odstranili zbytky škrobu, a vaše kuchyně bude opět zářit.

Bramborovou vodu používejte i při vaření – tato složka má zdraví prospěšné účinky.

Pokud právě vaříte, můžete bramborovou vodu ihned použít. Podle společnosti Eco-Test je díky obsahu škrobu ideální pro zahušťování polévek a omáček. Stačí ji rozmíchat a chuť bude intenzivnější.

Při pečení chleba můžete použít bramborovou vodu, která dodá pečivu výraznou bramborovou chuť. Jednoduše nahraďte vodu v receptu bramborovou vodou.

You may also like

Leave a Comment