Leden je měsíc, kdy si zahrádkáři mohou dovolit chvilku oddechu. Existuje však řada prací, které stojí za to provést, abyste zajistili nejlepší kvetoucí a plodící rostliny pro nadcházející sezónu. Jedním z takových úkonů, který ovlivňuje zdraví a vzhled našich stromů a keřů, je zimní řez, známý také jako prořezávání.
Ne všechny rostliny však dobře snášejí zimní mrazy, proto je důležité vybírat druhy, které lednové mrazy neovlivní. Mezi ovocné stromy, které lze v tomto období bezpečně prořezávat, patří jabloně, hrušně a švestky. Mezi ovocné keře odolné vůči nízkým teplotám patří mimo jiné angrešt, červený rybíz, červený rybíz, tlustice, líska, aronie, řešetlák, borůvky, aktinidie a maliny. Řez těchto rostlin je zaměřen na odstranění starých, špatně plodících výhonů, čímž dojde k jejich zmlazení a zvýšení výnosů.
Určitá pravidla platí také při stříhání živých plotů a tvarování tisů, smrků, cypřišů Lovson a tújí. Je třeba mít na paměti, že některé opadavé okrasné keře, jako jsou dřišťály, jasmíny, polokeře a polokeře, dobře snášejí i zimní řez.
Tyto keře nezastřihávejte
Stojí však za to pamatovat na výjimky. Třešně a višně patří mezi druhy, které jsou obzvláště náchylné k chorobám, takže jejich prořezávání v lednu může způsobit více škody než užitku. Stejně tak rostliny, které kvetou brzy na jaře, jako jsou forzýtie, mandloně a červený rybíz, by se v zimě neměly prořezávat, protože je to může připravit o květy v nadcházející sezóně.
Při prořezávání si vyberte suchý a slunečný den s teplotami nad bodem mrazu. Je také nutné mít řádně nabroušené nástroje, které zajistí čistý řez a nevystaví rostliny infekci. Po skončení práce se vyplatí aplikovat na velké rány zahradnickou mast, která urychlí hojení a ochrání před chorobami.
Leden na zahradě je obdobím, kdy se příroda pomalu připravuje na nový cyklus života. Správným přístupem a pečlivým řezem můžeme našim rostlinám pomoci vstoupit do jara plné síly a krásy.